Lees meer over WW-uitkering cadeau als starter

De groep die met een WW-uitkering een eigen bedrijfje begint wordt steeds groter.
“De arbeidsmarkt verandert. De werkloosheid stijgt en met zijn allen zoeken wij meer en meer naar oplossingen en alternatieven. Een alternatief zou het eigen ondernemerschap kunnen zijn. 31 procent van alle werknemers wil namelijk graag voor zichzelf beginnen", meldt het Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf (IMK).

Kwaliteiten ondernemer
Niet iedereen is er geschikt voor het ondernemerschap. Welke kwaliteiten moet je bezitten om succesvol te zijn en is de ondernemer voldoende gemotiveerd?
Het IMK zegt hierover: “Een sterke motivatie voor zelfstandig ondernemerschap is een basisvoorwaarde voor succes. Voorbeelden van veel voorkomende motivatoren zijn ‘een baan in loondienst lukt niet meer’, ‘ik heb snel geld nodig’ of ‘in mijn familie onderneemt iedereen’.” Dat blijken in de praktijk niet de beste beweegredenen.
Volgens het IMK moet je jezelf vragen stellen als ben ik voldoende ondernemingsgericht ingesteld, heb ik voldoende behoefte aan steeds nieuwe uitdagingen en wil ik leven met relatief veel onzekerheid.

Ondernemerstype
Het IMK zet een aantal kwaliteiten op een rijtje voor ‘ondernemerstype’

  • Een ondernemer heeft doorzettingsvermogen en is doel- en prestatiegericht: ondernemen is vooral tegenslagen overwinnen.
  • Een ondernemer is creatief en klantgericht: hij ziet kansen en oplossingen, waar anderen die niet voor mogelijk houden.
  • Een ondernemer heeft zelfvertrouwen: hij heeft geloof in eigen kunnen en is zelfverzekerd. Succesvolle ondernemers vertrouwen erop dat ze hun doelen kunnen bereiken op eigen kracht.

Stoppen met onderneming
Mocht je erachter komen dat ondernemen eigen niks voor je is en dat je je WW-uitkering wil houden, denk dan aan zaken als:

  • Je hebt de internetsite voor je bedrijf verwijderd.
  • Je maakt geen reclame meer voor je bedrijf. 
  • Je hebt de verzekeringen voor je ondernemerschap beëindigd.
  • Je hebt je laten uitschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst