Starter krijgt WW-uitkering cadeau

Ondernemers die dit jaar (2013) een bedrijf beginnen vanuit de WW hoeven hun uitkering niet terug te betalen. Voor die tijd was de uitkering een voorschot dat, afhankelijk van de inkomsten, moest worden terug betaald.

De nieuwe startersregeling geldt sinds 1 januari. Tijdens deze startperiode hoef je je uren ook niet aan het UVW op te geven. Na de startperiode moet je je uren trouwens wel aan deze instantie opgeven.

Belastingdienst
Je bent niet verplicht om je uren aan de Belastingdienst door te geven. Volgens het UVW kan het echter toch verstandig zijn om je uren bij te houden omdat bij voldoende uren als ondernemer je ondernemersaftrek kunt krijgen.

Minder WW
De startersregeling is volgens het UVW nu als volgt:

  • Ben je vóór 1 januari 2013 gestart? Dan krijgt je je WW-uitkering als voorschot. Dit voorschot wordt verrekend met je inkomsten als zelfstandige. Het is dus mogelijk dat je (een deel van) het voorschot moet terugbetalen.
  • Ben je op of na 1 januari 2013 gestart? Dan krijg je 26 weken lang 29 procent minder WW-uitkering. Je hoeft later geen uitkering terug te betalen. Kreeg je toeslag van UWV? Deze toeslag krijg je als voorschot.

Later wordt deze toeslag verrekend met je inkomsten als zelfstandige. Het is dus mogelijk dat je (een deel van) de toeslag moet terugbetalen.

Lees meer